Založ si blog

. . . túlavé topánky, kapsa a palica pútnika. . .

Myšlienka. Jediná náhodne vyslovená myšlienka vás dokáže tak zaujať, že ju máte celé dni v hlave. Myšlienka na púť. Ísť niekde pešo a toľké kilometre.

Zaujímavé je, že ako vám vôbec dokáže napadnúť myšlienka na niečo také, ako pešia púť do Santiaga de Compostela. V momente keď sa ma niekto spýtal na to ako to so mnou vyzerá v oblasti partnerstva. Či už som si našiel nejaké spriaznené dievča. Spriaznené dievča som našiel už pred niekoľkými rokmi, aj keď nám to vtedy nevyšlo a sám som v danom momente nevedel, či po uplynutí istého času to má ešte nejakú šancu. Hoc som v šancu ešte dúfal a vedel som, že ju stále milujem. Vlastne som to radšej ani nerozoberal a ani som nikoho nemenoval, hoc si myslím, že všetci pri stole pravdepodobne vedeli o kom je reč. Pri tejto téme som spomenul, ako v poslednom čase často chodím na hory a aký pokojný, dobre naladený, s množstvom pozitívnej energie sa z nich vraciam. Tiež ako na horách dokážem prísť na úplne iné myšlienky. No a tu padla s úst jedného človeka, ináč nášho bývalého pána farára/dekana/, myšlienka púte. V chápaní  toho, že na takej púti dokáže človek sám a v tichu prísť k úplne inému zmýšľaniu. Napr. taká pešia púť do Santiaga de Compostela je na to tiež vhodná.

                A od daného okamihu mi po rozume chodí práve myšlienka, žeby som sa vydal na túto spomínanú púť. Denno-denne premýšľam nad tým, ako a kedy by som sa tam mohol vybrať. Aj keď by som možno na nejaký ten čas pravdepodobne stratil kontakt s mojim okolím, no určite by sa to všetko potom stonásobne zúročilo.

 

Všetko sa začína v tichosti. V tichu, v ktorom sa vám prihovára samotný Boh. A mňa ponára Boh do ticha. Ticha, v ktorom sa mi prihovára. Ticha, v ktorom mi dáva čas premýšľať. Ticha, v ktorom mi pomáha hľadať riešenia. Ticha, v ktorom mi odhaľuje svoje tajomstvá. Ticha, v ktorom mi ukazuje cestu. A priznám sa, že to ticho mi imponuje. Čoraz častejšie vyhľadávam priestor na stíšenie sa a keď nemusím rozprávať, tak zotrvávam v tichu a proste si vychutnávam všetko, čo prináša.

Teraz tak premýšľam,že keď mi v týchto chvíľach ticha Boh odhaľuje toľké veci, tak o čo viac a aké veľké tajomstvá a myšlienky by mi Boh odhalil počas zhruba dvojmesačnej púte do Santiaga de Compostela. Za dva mesiace putovania prevažne v tichu a samote, by mi dokázal utriediť myšlienky, dal by mi odpovede na množstvo mojich otázok. Dal by mi nahliadnuť do podstaty môjho bytia, do môjho najhlbšieho vnútra, odkiaľ by nechal vyplávať všetko, čo ma ťaží, všetko čo ma robí neschopným konať. A v neposlednom rade by formoval môj vzťah s Ním. Posilnením tohto vzťahu by som mohol formovať  moje vzťahy s ľuďmi na ktorých mi záleží i s tými, ktorých mi pošle do cesty.

Kedy sa na túto púť vydám neviem povedať, aj keď by som nerád strácal čas kým ho mám. No viem, že Boh ma utvrdzuje v tejto myšlienke a jedného dňa, keď On uzná za vhodné, obujem si túlavé topánky, nasadím kapsu, chopím sa palice pútnika a vykročím v ústrety spoznávania seba samého a hľadania mojej cesty.

Vo dvojici

15.02.2014

Fľaša vína, stôl a na ňom dva poháre. Krásny večer vo dvojici doplnený vôňou kvetov a rozžiarený svetlom sviečky. Letmý pohľad spoza siedmych ruží. Iskra v očiach, láska v srdci, za ruku ju stále drží. Niečo vraví, jemné slová: „Milujem ťa“ – vraví znova. Dúšok vína, žiadna iná. Len ty si tu, ty jediná. Navždy spolu, len my dvaja, ty si moja [...]

Popelka

10.02.2014

Si pre mňa princeznou, no ja nie som princ. Nesedím na tróne a nie som kráľov syn. Si pre mňa princeznou, no ja nie som rytier. Nejazdím na koni a nebojujem v zbroji. Si pre mňa princezná, krásna a čarovná. Si pre mňa princezná, má Popelka tajomná. Hoc nenosíš kožuštek myší a nemáš hviezdu zlatú, si pre mňa princeznou, viac než soľ nad zlato. Hoc nespíš v zámku [...]

Prepáč, ale nie.

08.02.2014

Jediná, čo ľúbiť som ju smel, s ktorou navždy byť som chcel, stratila sa kdesi vo svete veľkom, vykročila svojou cestou sama celkom. Jediná, čo dala šancu našej láske, už dlho hľadá inde šťastie. Teraz o nej skoro nič už neviem, sám sa týmto svetom deriem. Nenašla sa taká ako bola ona, bola ako sladká vôňa. Nenašla sa už žiadna iná, čo by bola až tak [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Lukáš Kovalčík

V srdci každého človeka horí plamienok túžiaci po láske. Jeho existencia závisí od toho, či túžime ten plamienok uhasiť alebo prikladať pre jeho rast. /LK/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 24249x
Priemerná čítanosť článkov: 1617x

Autor blogu

Kategórie